GODZINA PROFILAKTYKI JEST CENNIEJSZA NIŻ ROK LECZENIA

Według World Health Organization zdrowie, to nie tylko brak choroby, to DOBROSTAN na poziomie ciała, ducha i umysłu.
Proponujemy edukację, coaching i wsparcie w tych obszarach, bo naszą misją jest uczynić dobrostan dobrem powszechnym.
To duży cel, dlatego zachęcamy do dzielenia się wiedzą i zapraszamy Cię do współpracy.

Świadome odżywianie - Przepisy

W tej zakładce znajdziesz podstawowe zasady pozwalające uregulować metabolizm, oraz propozycje dziennego menu z niskim indeksem glikemicznym. 
Rozwijamy też wymianę godnych polecenia, czyli:


http://educoachingzdrowia.blogspot.com/2014/02/blog-post.html


Podeślij nam fotkę i opis Twojego kulinarnego arcydzieła na EduCoachingZdrowia@gmail.com


PRZEJDŹ NA ŚWIADOME ODŻYWIANIE
  • Nie głoduj! Jedz 5 razy dziennie (Aby chudnąć trzeba jeść)
  • Nie jedz 3 godziny przed spaniem
  • Po 12 godzinach nocnej przerwy - zjedz śniadanie
  • Rano więcej węglowodanów, na kolację - białko
  • Planuj posiłki i ich czas
  • Jedz wolno

PROPOZYCJE NASZYCH SŁUCHACZY - MENU Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Skomponuj swoje menu słuchając potrzeb swojego organizmu.
Pamiętaj, że liczy się jakość i ilość jedzenia.
Aby się nie przejadać, jedz w trakcie jednego posiłku nie więcej, niż zmieściłoby się w miseczce, której wielkość definiują Twoje złożone dłonie.


ŚNIADANIE

  • Owsianka na wodzie z bakaliami (suszona śliwka, morela, pestki dyni), ew. ksylitol
  • Omlet z warzywami (pomidor, cebula, pieczarki... ) lub owocami (jagody, truskawki... )
  • Jajecznica, kromka żytniego chleba, sałata, ogórek, rzodkiewki
  • Sałatka grecka
  • Jajko na miękko lub na twardo, kromka żytniego chleba, masło, sałata, pomidor

DRUGIE ŚNIADANIE
  • Kawa z mlekiem
  • Jogurt naturalny z musli
  • Owoce: grapefruit, pomarańcza, jabłko, wiśnie, jagody, maliny, śliwki
  • Marchewka i kilka orzechów nerkowca
  • Mix orzechów
  • Duszone jabłka z cynamonem

OBIAD

  • Zupa pomidorowa z dzikim ryżem
  • Zupa krem z brokuł
  • Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami
  • Zupa pomidorowo-paprykowa z serkiem pleśniowym
  • Rosół z paskami warzyw al dente (zamiast makaronu)
  • Szpinak, pieczarki, czosnek, rokpol w sosie z sera mascarpone + razowy makaron
  • Surówka z kiszonej kapusty i marchwi, wołowina duszona, ryż brązowy
  • Warzywa i ryba na parze z ziemniakiem w mundurku
  • Grilowane warzywa z indykiem >>>
  • Ryba na parze na poduszce z soczewicy >>>

PODWIECZOREK

  • Kawa z mlekiem, kostka gorzkiej czekolady
  • Avocado
  • Seler naciowy, kilka migdałów

KOLACJA


2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia potraw, aż chce się zdrowo jeść :)
    Ja wprawdzie jem czysto już dość długi czas, ale niestety dalej nie czułam się dobrze. Gdy tylko zjadłam kromkę chleba czy makaron, było naprawdę fatalnie. Kiedy zaczęłam podejrzewać, że może być to nietolerancja glutenu badania wykonałam błyskawicznie. No i się nie pomyliłam. Odkąd jednak wdrożyłam dietę bezglutenową, objawy zniknęły.

    OdpowiedzUsuń