GODZINA PROFILAKTYKI JEST CENNIEJSZA NIŻ ROK LECZENIA

Według World Health Organization zdrowie, to nie tylko brak choroby, to DOBROSTAN na poziomie ciała, ducha i umysłu.
Proponujemy edukację, coaching i wsparcie w tych obszarach, bo naszą misją jest uczynić dobrostan dobrem powszechnym.
To duży cel, dlatego zachęcamy do dzielenia się wiedzą i zapraszamy Cię do współpracy.

wtorek, 4 lutego 2014

Carpaccio z polędwicy wołowej z rukolą

Składniki:
  • surowa polędwica wołowa,
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska o grubych kryształach
  • rukola
  • kapary
  • domowy majonez lub sos winegret

Wykonanie:
  • Mięso przed przygotowaniem powinno przynajmniej przez godzinę leżakować w zamrażalniku (nie możemy jednak dopuścić, by całkiem zamarzło!). To bardzo ważne, gdyż taka temperatura pozwala na bardzo cienkie pokrojenie mięsa.
  • Plastry najlepiej jest kroić na krajalnicy – wtedy dużo łatwiej jest nam uzyskać pożądaną grubość. Plastry mięsa powinny bowiem być niemal przezroczyste. 
  • Na talerzu rozkładamy mięso. Wcieramy delikatnie sól i pieprzymy do smaku. Na tak przygotowanym posłaniu kładziemy rukolę, posypujemy kaparami i polewamy sosem winegret lub majonezem. 
Ta prosta potrawa ma wielu zwolenników – mimo, iż wielu ludzi ma obawy przed jedzeniem surowego mięsa. W tej formie stanowi jednak rarytas.

Zamiast wołowiny możemy również użyć innego mięsa – polecamy łososia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz