Składniki:
Wykonanie:
Zamiast wołowiny możemy również użyć innego mięsa – polecamy łososia.
- surowa polędwica wołowa,
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska o grubych kryształach
- rukola
- kapary
- domowy majonez lub sos winegret
Wykonanie:
- Mięso przed przygotowaniem powinno przynajmniej przez godzinę leżakować w zamrażalniku (nie możemy jednak dopuścić, by całkiem zamarzło!). To bardzo ważne, gdyż taka temperatura pozwala na bardzo cienkie pokrojenie mięsa.
- Plastry najlepiej jest kroić na krajalnicy – wtedy dużo łatwiej jest nam uzyskać pożądaną grubość. Plastry mięsa powinny bowiem być niemal przezroczyste.
- Na talerzu rozkładamy mięso. Wcieramy delikatnie sól i pieprzymy do smaku. Na tak przygotowanym posłaniu kładziemy rukolę, posypujemy kaparami i polewamy sosem winegret lub majonezem.
Zamiast wołowiny możemy również użyć innego mięsa – polecamy łososia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz