Składniki:
- 1 paczka szpinaku mrożonego rozdrobnionego (450 g.)
- łyżka masła
- 4 jajka
- łyżka chrzanu (lub 3 ząbki czosnku)
- przyprawy:
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne - 3 serki Almette chrzanowe
(lub śmietankowe + czosnek) - 300 g. łososia wędzonego na zimno
- kilkanaście czarnych oliwek
Wykonanie:
(czas: około pół godziny)
- Szpinak rozmrozić, podsmażyć z łyżka masła kilka minut i ostudzić.
- Ubić białka.
- Wymieszać szpinak z łyżką chrzanu (lub z czosnkiem), z żółtkami, przyprawami i pianą z białek.
- Wyłożyć masę szpinakową na największą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 C lub z termoobiegiem w temperaturze 150 C.
- Biszkopt ostudzić i posmarować serkami.
- Na całości rozłożyć płaty łososia.
- Na dłuższym brzegu ułożyć oliwki, tak, aby w trakcie zwijania rolady znalazły się w jej centrum.
- Roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- A potem w gronie najbliższych cieszyć się efektownym i zdrowym smakołykiem :)
Smacznego :)
Prześlij link i podziel się przepisem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz